Waar is de zomer naar toe?

Ik ben al bijna 5 maanden met mijn eigen bedrijfje bezig. Wat vliegt de tijd ( cliché, cliché). En ik geniet nog van elke dag!

Toen ik een tijdje geleden voor de jaarijkse check up bij de huisarts was, zei hij me: “Welkom in de club van de zelfstandigen. Het is er fijn, maar weet dat er in die Club maar 2 soorten leden zijn: zij die te weinig werk hebben en zij die veel /te veel werk hebben” . Ik ben ongelofelijk blij dat ik bij de laatste categorie hoor. De uitdagingen komen op me af.

Performance optimalisation

Momenteel ben ik met een heel fijne opdracht bezig. Ik ben tijdelijk teamcoach van 15 mensen waarbij mijn opdracht bestaat uit de verbetering van mensen, processen en tools. Het is boeiend, uitdagend en vermoeiend. Business en human performance optimalisation in één opdracht: zalig!

Het is niet altijd gemakkelijk. Zo hoor ik regelmatig de woorden: “We werken al jaren zo en doen het toch goed.” Inderdaad daar hebben de mensen gelijk in. Het is goed, alleen kan het nog zo veel beter. Om verbeteringen te kunnen aanbrengen observeer en controleer ik vaak en veel. Ik ben vroeg aanwezig en ga laat naar huis.

Zo kom ik bij het enige nadeel van mijn nieuwe leven: het vinden van een goede work-life balance.

Gemiddeld ben ik 12 uur van huis, heb regelmatig ‘s avonds nog afspraken, heel wat mails te verwerken en dan is er nog het belangrijkste: ik heb een gezin. Gelukkig kan ik rekenen op mijn 3 mannen. Samen gaan we er voor.

Timemanagement in de praktijk

Ik ben ook wel heel blij met mijn jarenlange ervaring in timemanagement. Meer dan ooit structureer, plan en organiseer ik mijn leven: zakelijk én privé. Iedere dag maak ik to do lijstjes en volg ik een strikt schema. Mails groepeer ik en een aantal huishoudelijke taken worden uitbesteed. 1 dag per week wordt er niet gewerkt. Zo geraken mijn batterijen niet oververhit en blijft het voor iedereen aangenaam.

Het leuke aan mijn nieuwe leven is dat ik nog elke dag bijleer en heel interessante mensen ontmoet. Mensen met een boodschap. Zo had ik kortgeleden een Plato-voordracht voor Voka. Tweede generatie verantwoordelijken van familiebedrijven zochten info over management en communicatie. Een zalige avond. Gedreven jonge mensen die onder het toeziend oog van de eerste generatie een bedrijf trachten uit te bouwen. Geen gemakkelijke opdracht. Een van de deelnemers stelde aan de anderen de vraag/ willen jullie dat jullie kinderen in het bedrijf stappen? Iedereen zei: “Alleen als ze het zelf willen.” Ondernemen is geen 9 tot 5 job, brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee en lukt alleen als je het heel graag doet. Iemand zei : “Passie. Voldoening. Waardering ( krijgen en geven) zijn essentieel om een goed ondernemer te zijn.”

Deze uitspraak heb ik in mijn geheugen geprent, want ze bevat de ultieme waarheid. Dit helpt ook om de lange dagen te relativeren.